Chemarea omului, spre asemanarea cu Dumnezeu.

In jos

Chemarea omului, spre asemanarea cu Dumnezeu.

Mesaj  Draghici-Claudiu la data de Lun Noi 14, 2011 8:04 am

Omul este creat de Dumnezeu dupa chipul Sau, avand posibilitatatea, prin efort personal sa atinga asemanarea cu Creatorul.
Aceasta este fraza cheie, care inteleasa il face pe om mai atent la efortul sau personal pentru a obtine desavarsirea.
Chipul se refera la suflat si functiile sale: ratiune, vointa si sentiment, iar asemanarea se refera la efortul nostru personal pentru a atinge desavarsirea, a ne mantui. Sfantul Ioan Damaschin spunea: :"chipul indica ratiunea si libertatea iar asemanarea se refera la asemanarea in virtute, atata cat ii este omului posibil".
Chipul curat al omului de la creatie a fost alterat, dar nu distrus total prin pacatul originar si a fost nevoie de jertfa mantuitoare a lui Iisus Hristos pentru a restaura acest chip.Mantuiti noi toti obiectiv prin aceasta jertfa putem spune ca dupa botez, cand ne este sters pacatul stramosesc si mirungere, cand primim harul Sfantului Duh incepem drumul cel anevoios pe cale mantuirii prin indeplinirea celor 3 conditii fundamentale ale mantuirii subiective sau personale: harul(primit prin Taina Mirungerii), credinta si faptele bune.
Asemanarea cu Dumnezeu se dobandeste printr-un efort al nsotru de a implini poruncile divine si de a practica virtutile opuse pacatelor. Sfintii Parinti vorbesc simbolic de o scara a desavarsirii ce cuprinde mai multe trepte: curatirea suflatului de patimi, adica insanatosirea lui morala urmata de dobandirea virtutilor, in frunte cu cele 3 calrdinale:CREDINTA, NADEJDEA SI DRAGOSTEA.
Urcand aceste prime doua trepte ulterior le poate parcurge si pe celelalte: NEPATIMIREA, UNIREA CU HRISTOS.
Asemanarea cu Dumnezeu se castiga doar in Biserica unde este permanent prezent Sfantul Duh prin harul Sau revarsat in Sfintele Taine.Modelele ne sunt sfintii cei care au dus chipul lui Dumnezeu oglindit in persoanele lor la asemanare, desavarsire, dobandind mantuirea si sfintenia, avand ca motto cuvintele Mantuitorului: "Fiti desavarsiti, precum Tatal vostru cel din ceruri desavarsit este".(Mt.V,28).
Sfintenia sau desavarsirea este deci accesibila tuturor oamenilor putand fi dobandita inca din aceasta viata.
Azi avam atatea posibilitati sau sanse de a ne indumnezei, fara sacrificii deosebite, ca pe vremea persecutiilor cand crestinii isi jertfeau viata pentru credinta lor, de aceea si osanda noastra va fi mai mare daca nu valaorificam viata pentru domabdirea asemanarii caci noi beneficiem de un mare dar LIBERTATEA. Suntem liberi sa conlucram cu harul prin credinta si fapte bune si sa tranformam chipul in asemanare cu Creatorul sau putem duce o viata indolenta , fiind nereceptivi la chemarea la mantuire adresata de Hristos tutoror. Totul depinde de noi, de aceea indemnul meu catre voi tineii mei elevi, PARAFRAZAND PE DIVINUL INVATATOR ESTE: CAUTATI MAI INTAI IMPARATIA LUI DUMNEZEU SI TOATE CELELALTE SE VOR ADAUGA VOUA.


Mesaje : 46
Data de inscriere : 09/09/2011

Vezi profilul utilizatorului http://dunariinoica.wikiforum.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum