Lectia a 5-a Datoriile fata de noi insine.

In jos

Lectia a 5-a Datoriile fata de noi insine.

Mesaj  Draghici-Claudiu la data de Sam Oct 22, 2011 6:07 am

Omul este creat de Dumnezeu, dupa chipul Sau,notiunea de chip referindu-se la suflet si functiile sale:ratiune, vointa si sentiment. Fiecare dintre noi este o fiiinta unica, irepetabila si dihotomica-adica alcatuita din 2 parti: suflet si trup.
Datoriile crestinului, fata de propria sa persoana privesc deci intraga fiinta dar si fiecare din cele doua parti-sufletul si trupul-in parte.
1 Fata de intreaga sa fiinta omul are trei datorii fundamentale:
a). Stima de sine
b). Iubirea de sine.
c).Smerenia sau modestia.
a). Stima de sine-este virtutea prin care crestinul recunoate si pretuieste calitatile native si dobandite, in timpul vietii, constient c ele sunt darul lui Dumnezeu sau rodul colaborarii permenente intre el si harul divin, primit la botez, prin taina mirungerii.Orice om primeste la nastere talentul-o calitate nativa-, care ignorata, in timp se pierde, dar valorificata prin efort personal rodeste asemeni o samanta, devenind la unii oameni, ce-i drept foarte putini, genialitate...
Stima de sine il face pe crestin sa isi impodobeasca sufletul cu virtuti si sa se fereasca de pacate, ceea ce duce la numele cel bun sau tranferarea stimei de sine si spre ceilalti, ce recunosc in noi modele demne de urmat..
b).Iubirea de sine nu trebuie sa se confunde cu narcisismul, o iubire egoista de sine, unita cu desconsiderarea celor din jur. Ea se manifesta prin colaborarea permanenta a crestinului cu harul divin, ceea ce il face sa savarseasca permenent binele si sa se fereasca de pacate.
c).Smerenia este virtutea prin ceare crestinul urmeaza modelul Mantuitorului care a dus la apogeu aceasta calitate. Astfel prin modestie noi recunoastem ca oricate calitati fizice, intelectuale sau morale am aveaele sunt darul lui Dumnezeu. Opusul smereniei este mandria, unul dintre cele 7 pacate capitale.
2.Datoriile fata de suflet se orienteaza in cele 3 directii corespunzatoare celor 3 functii ale psihicului-ratiune, vointa si sentiment.Ratiunea trebuie peermanent orientata spre luminarea ei cu adevarurile crestine fundamentale dar si cu acele cunostinte dobandite rin educatie, in scoala si familie, vointa trebuie sa ramana statornicape cale binelui, iar sentimentele trebuie sa ramana curate si pure, nepervertite de cangrena pacatelor.
3.Datoriile fata de trup. Pentru crestin trupul este cum spunea Sfantul Apostol PAvel in epistola catre Corinteni "templu al Sfantului Duh", dar si vehilol al sufletului.
Fata de el avem urmatoarele datorii:
-grija pentru mentinerea sanatatii zdruncinata prin boala prin apelarea la serviciile medicale.
-hrana adecvata vartei, evitand excesele.
-vestimentatie potrivita varstei , evitandextravaganta de prost gust.
-locuinta potrivita, pentru odihna si recreere.
-odihna dupa perioadele de efort sustinut(teste sau examene etc.)
muca si exercitii fizice pentru mentinerea trupui la capactitatea maxima de functionare.
Concluzii: Datoriile fata de trup isi au originea in datoriile fata de DUmnzeu si la randul lor dau nastere datoriilor fata de aproapele.


Mesaje : 46
Data de inscriere : 09/09/2011

Vezi profilul utilizatorului http://dunariinoica.wikiforum.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum