Lectia 4 Legea morala a Vechiului Testament -Decalogul , generalitati.

In jos

Lectia 4 Legea morala a Vechiului Testament -Decalogul , generalitati.

Mesaj  Draghici-Claudiu la data de Dum Oct 16, 2011 8:46 am

Principala datorie a crestinului e sa il cunoasca si sa il adore pe Dumnezeu din iubire, ca raspuns la iubirea Sa, fata de noi. Pentru a-L putea cunoaste Dumnezeu s-a descoperit omului inca de la creatie , primilor oameni-Adam si Eva.
Pentru a-I cunoate voia Dumnezeu a dat omului anumite norme de comportament, sub forma poruncilor. Aceastea sunt prezente in toate religiile, prin ele Dumnezeu potentand legea morala naturala sadita in firea omuluiinca de la creatie, prin care poate deosebi binele de rau.
Multe din ceste porunci au fost consemnate in scris in celebrele Coduri de legi ale Orientului Antic: Codul lui Ur-Namu, Codul lui Lipit Istar si cel mai cunoscut-Codul lui Hamurabi.
Poporul evreu-singurul popor monoteist al Antichitatii a primit de la Yahve porunci pozitive, majoritatea fiind consemnate in scris de catre profetul evreu Moise in cartile sale istorice(Exodul, Levitic, Deuteronom). Acestea cuprindeau legea civila, cea ceremoniala(jertfele si actele de cult) si cea amorla-norme de comportament fata de DUmnezeu si semeni.
Esenta acestei legi morale este Decalogul sau celel 10 porunci date de DUmnezeu lui Moise pe Muntele Sinai, dupa ce acesti fusesera scosi din robia egipteana.
Decalogul-generalitati
Etimologic in lb greaca deka=10 logos - cuvant deci sunt 10 fraze ce au fot gravate pe doua tabel de piatra cuprinzant esenta legii morale a Vechiului Testament. Au fost date de insusi DUmnezeu lui Moise pe muntele Sinai(cca 1500 i Hr) deci au o vechime de peste 3 milenii si jumatate avand aceeasi valoare pana azi. De rretinut ca ptr noi crestinii doar legea morala a evreilor si esenta ei-Decalogul au valoare perene in relstlegea civila si cea ceremoniala nu au nicio valoare decat ca si documnete ce privest istoria acestui fascinant popor.
Decalogul are doua mari parti daca ii studiem cuprinsul:
1 poruncile 1-4-reglementeaza dateoriile omului fata de Dumnezeu.
2 poruncile 5-10 -reglementeaza datoriile omului cu semenii sai.
Cele doua table erau tinute in arca alinatei sau chivotul sfant- acel artefact -disparut azi- construit dupa indicatie divina sub forma unei ladite din salcam aurit flancat de 2 heruvimi din aur ce acopereau cu aripile lor chivotul. Chivotul era simbolul unirii lui Yahve cu poporul sau ales fiind simbolul prezentei lui DUmnezeu in fruntea poporului fiind purtatin fruntea evreilor, in timpul celor 40 de ani de peregrinare prin Desertul Sinai.


Mesaje : 46
Data de inscriere : 09/09/2011

Vezi profilul utilizatorului http://dunariinoica.wikiforum.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum