Lectia a 4-Datoriile crestinului; Datoriile fata de Dumnezeu.

In jos

Lectia a 4-Datoriile crestinului; Datoriile fata de Dumnezeu.

Mesaj  Draghici-Claudiu la data de Dum Oct 16, 2011 5:51 am

Omul a fost creat de Dumnezeu, avand posibilitatea de a-L cunoaste pe Creator, care s-a descoperit prin revelatia divina.Astfel primii oameni-Adam si Eva au cunoscut voia lui Dumnezeu, cuprinsa in porunca de a nu manca din pomul cunostintei binelui si raului.
In decursul istoriei Dumnezeu s-a descoperit omului prin poruncile Sale, multe din ele intrand in celebrele coduri de legi ale Antichitatii(Codul lui Ur-Namu, Codul lui Lipis Istar, Codul lui Hamurabi).Poporele cu religii politesite au cunocut deci voia lui Dumnezeu prin intermediul legii morale naturale, sadita in firea omului inca de la creatie, care ii invata diferenta in ree bine si rau.Poporul evreu-singurul popor monoteist al Antichitatii l-a putut cunoaste pe Dumnezeu prin intermediul legilor pozitive date prin Moise profetul evreu, ce le-a consemnat in cartile sale(Exod, Levitic, Deuteronom). Esenta lor este cuprinsa in Decalog(cele 10 porunci) date de Dumnezeu lui Moise, pe Muntele Sinai.
Iisus Hristos, in timp ce predica multimilor a fsot intrebat de un tanar bogat ce sa faca pentru a mosteni viata de veci a raspns, alaturand 2 porunci ale Vechiului Testamen't:
"Sa iubesti pe Dunezeu...iar pe aproapele tau ca pe tine insuti"
De aici decurg cele 3 mari categorii de datorii ale crestinului:
1.Datorii fata de Dumnezeu.
2.Datorii fata de sine.
3.Datorii fata de aproapele.

Datoriile fata de Dunezeu

Acestea stau in fruntea tuturor celorlalte datorii, deoarece DUmnezeu este Creatorul iar noi creaturile Sale.Principale datorii ale crestinului fata de El sunt sa creada in El, adorandu-L si sa il iubeasca.Adorarea despre care am vorbit intr-o lectie anterioara se realizeaza prin:cuvant(rugaciune particulara si publica), gesturi si ofrande. Iubirea insa se exteriorizeaza prin indeplinirea poruncilor Sale, chiar daca crestinismul nu e o religie care constrange neavand porunci stricte ci doar sfaturi. Credinta in El trebuie sa fie nefatarnica, precum a fariseului din parabola, adica doar de fatada ci sa fie autentica, izvorata dintr-o inima curata si credincioasa, ca si vamesul ...
Suntem datori lui Dumnezeusa ne perfectionam permanenent chipul sadit in noi, prin practicarea virtutilor crestine, in fruntea carora stau cele 3 cardinale: credinta, naejdea si dragostea. Datoriile crstinului fata de DUmnezeu apar expuse sumar in primele 4 porunci ale Decalogului-credinta intr-un singur DUmnezeu-monoteismul si ferirea de alti zei(politeismu-idolatria) porunca 1, ferirea de idolatrie(porunca a 2), ferirea de orice jignireadusa lui Dumnezeu cinstirea zilei de odihna saptamanala, care la crestini este duminica-ziua invierii Domnului.
Alte datorii fata de Dumnezeu sunt:
-frecventarea regulata a Bisericii si purtarea cuviincioasa in lacaselel de cult.
-ferirea de necinstirea lucrurilor sfinte.
-feerirea de a gandi ceva contrare randuielilor lui Dumnezeu(aici tinerii -adolescentii trebuie sa ia aminte la ispitele ce le sunt atat de facile la varsta lor, facandu-i sa se indoiasca de existenta Lui sau chiaar sa o nege, comportandu-se imoral in relatiile cu semenii lor sau cu Dumnezeu-proferand injuraturi si blesteme)
-respectarea fagaduintelor catre Dumnezeu.
Concluzii Datoriile fata de Dumnezeu sunt asezate in fruntea celorlalte datorii deoarece numai iubindu-L pe El si indeplinindu-I poruncile ne putem apoi indeplini celelalte datorii si revarsa iubirea noastra si asupra semenilor nostri...

ale Vechiului Testament:
"sa iubesti pe DOmnul Dumnezeu...iar pe aproapele tau ca pe tine insuti"


Mesaje : 46
Data de inscriere : 09/09/2011

Vezi profilul utilizatorului http://dunariinoica.wikiforum.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum