Lectia 1 Despre moarte si judecata, in crestinismul ortodox

In jos

Lectia 1 Despre moarte si judecata, in crestinismul ortodox

Mesaj  Draghici-Claudiu la data de Sam Oct 01, 2011 1:46 pm

A Credinta in inviere si viata vesnica.
Omul a fsot creat de Dumnezeu cu posibilitatea de a nu muri(posse non mori)care s-ar fi activat daca nu ar fi cazul in pacat.Astfel moartea a devenit ceva firesc fiind despartirea trupului muritor, care se intoarce in pamantul din care a fost creat, de particica divina data noua la conceptie-sufletul care se intoarce la Dumnezeu Cel care l-a dat.(Ecclesiast XII,7)
Invierea Mantuitorului, ca apogeu al operei Sale de mantuire da omului posibilitatea invierii din morti si a vietii vesnice, prin reunirea sufletului cu trupul, al judecata finala.
Mantuitorul a vorbit in mai multe randuri despre inviere(IoanV,25,268-29) si judecata finala(Matei XXV),iar Apostolul pavel trage concluzia ca sa cum in Adam toti oamenii mor tot astfel in Hristos vor invia(I Cor.XV,22).
Cand se va produce invierea? Odata cu judecata finala si sfarsitul lumii actuale, la a doua venire pe pamant a lui Iisus, de aceasta data ca JUdecator suprem al celor vii si al celor morti.
Aceste invataturi despre evenimentele legate de sfarsitul lumii poarta numele de eshatologie(din grecescul eshaton=sfarsit). Timpul exact nu il cunosate nici un muritor ci daor DUmnezeu, nefiind folositor noua sa stim ziua si ceasul, trebuind sa fim in permanenta pregatiti pentru a da raspuns bun la infricosatoarea judecata a lui Hristos, dupa cum ne indeamna o ectenie a Liturghiei.
Din datele oferite de Apocalipsa judecata se va petrece dupa ce arhanghelul va suna trambita judecatii si cei morti vor invia, in timp ce aceia care sunt in viata se vor transfigura odata cu venirea pe pamant a Dreptului Judecator.Judecata universala, despre care vom vorbi ulterior va fi concomitenta cu o transfigurare a lumii asa cum o stim noi ...
La inviere trupurile nu vor mai avea defectele corporale din timpul vietii iar dupa judecata trupurile dreptilor vir fii nemuritoare, nealterabile,spirituale si pline de de slava, in timp ce ale dreptilor vor fi nemuritoare si nealterabile, dar supuse unor chinuri si suferinte perpetue...
Timpul nu va mai vea valoarea pe care o are acum cu alte cuvinte umanitatea va trece intr-un nou plan de existenta numit de Ioan Damaschin ziua a 8(aluzie la cele 6 zile+1 ale creatiei).
B Invatatura crestina despre moarte.
Moartea este urmarea pacatului stramosesc si desi este un fenomen dureros si nedorit este inevitabil.Invatatura ortodoxa sustine ca moartea este ultima limita pana la care omul isi poate dobandi mantuirea si in acelasi timp despartirea sufletului nemuritor de trupul cel muritor si alterabil.
1.Judecata particulara-este judecta de care are parte sufletului, dupa despartirea de trup.
Dreptul Judecator, Hristos hotaraste locul fiecarui suflet, dupa cat de virtuos sau pacatos a trait pe pamant.Toate fapele fiecarui omsunt puse in balanta dreptatii divine avand drept martor propria constiinta , aparatori ingerii buni iat acuzatori, demonii.Dupa judecata urmeaza si rasplata sau pedeapsa , raiul si iadul zugravite secole de-a randul atat de plastic ca niste locuri extrem de pitoresti(raiul) sau sumbre(iadul) fiind de fapt niste stari ale spiritelor .Apropierea de dumnezeu a celor buni va face sa se imple de prezenta Lui iar indepartarea de El va face loc unu gol imens asemanat cu o flacare mistuitoare.
2 Judecata finala. Cea particulara nefiind definitiva la a doua venire a Domnului pe pamant va avea loc judecata tuturor oamenilor in integralitata fiintei lor-trup si suflet.Un alt argument este demn de luat in seama -la judecata particulaa sunt contabilizate si evaluate doar faptele bune sau rele ale omului din timpul vietii in timp ce la judecata finala sunt evaluate si urmarile acestora in timp.
Cum am spus mai sus Judecata universalal va fi concomitenta cuvenirea Domnului, tranfigurarea lumii,invierea mortilor . Ea va fi UNIVERSALA,SOLEMNA,DREAPTA,PUBLICA, DEFINITIVA(VESNICA) SI INFRICOSATOARE.
Trupurilel transfigurate, spiritualizate vor participa impreuna cu sufletele la acesta judecata.Trupurile dreptilor, cum am spus vor fi nemeuritoare, nealterabile, pline de putere spiritualizate si in deplina armonie cu sufletul, fara a mai ava trebuinte materiale, in timp ce ale celor pacatosi vor fi de o spiritualitate opacam in dezacord cu sufletul si macinate de remuscari.
Desi timpu acestei judecati nu este cunoscut strict (data, luna , an , secol , mileniu) avem cateva semne prevestitoare, majoritatea in Apocalipsa
-vestirea Evangheliei la toate popoarele, chiar daca nu toate popoarele o vor si imbratisa
-aparitia unor profeti mincinosice ii vor atrag pe multi la ratacire si parasirea credintei(II Tim.2,5).
-venirea lui antihrist-dusmanul lui Hristos, un avatar sau trimis al Satanei, spre a combate Biseirca si lucrarea lui Hristos in lume distrugand moral omenirea intr-o proportie infricosatoare(II Tesaloniceni 2,3-9)
-revenirea pe pamant a lui Enoh si Ilie cei care nu au cunoscut moartea fiind luati de DUmnezeu. Ei vor predica var fi rapusi de antihrist iar mai apaoai(dupa 3 zile) vor invia(Apocalipsa XI,3-11)
-catastrofe mari in natura si intre oameni(foamete, molime, cutremure, eclipse, dereglari sau dezastre cosmice, conflicte mondiale fara niciun control)
-convertirea poporului evreu
-aratare pe cer a semnului Fiului Omului-Hristos-adica crucea(Matei XXIV,30)
COncluzii DIn sumara prezentare de mai sus retine ca sfarsitul lumii este legat de judecata universala care se va petrece intr-un moment al istorie necunoscut precis dar precedat de anuamite semne prevestitoare.DUpa judecata pamantul transfigurat va fi locul de existenta al fiintelor umane mantuite ce au trecut intr-un alt plan al existentei lor ...


Mesaje : 46
Data de inscriere : 09/09/2011

Vezi profilul utilizatorului http://dunariinoica.wikiforum.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum