Lectia 2 Izvoarele Revelatiei supranaturale.

In jos

Lectia 2 Izvoarele Revelatiei supranaturale.

Mesaj  Draghici-Claudiu la data de Sam Oct 01, 2011 9:53 am

Revelatia supranaturala ajunge la om prin doua izvoare-unul scris-Biblia iar celalat transmis oral, din generatie in generatie ca o memorie vie a Bisericii crestine-Sfanta Traditie.
1. Sfanta Scriptura(de la latinescul scriputura-ae-scriere,scrieri) sau Biblia(de la substantivul grecesc Ta Biblia ce inseamna carti sau colectie de carti-substantiv derivat de la denumirea vechiului port fenician Biblos unde se confectiona papirusul pe care se scriau in acele vremuri cartile). Esteo colectie de carti sfinte si inspirate de dumnezeu descoperite unor oameni alesi -profeti, regi, istorici,poeti,apostoli si evanglelisti, pe durata a 1500 de ani(sec XV i Hr-secolul I d-Hr.)
Ea cuprinde 66 de carti canonice sau inspirate de Dumnezeu si alte cateva necanonice dar bune de citit. Se imparte dupa cuprins in doua mari parti numite testamente intrucat contin revelatia divina transmisa lumii ca un fel de mostenire.

1.Vechiul Testament-36 carti impartite dupa continut in
a)istorice-prezinta nasterea universului , a lumii , crearea omului (Geneza) continuand apoi cu istoria poporului evreu de la formarea sa si pana in epoca romana(Exodul, Leviticul Numerii,Duteronomul Iosua ,Cartile Judecatorilor, ale Regilor evrei,Iov,Cronicilor,Estera,Neemia,Ezra, Macabei.)
b) didactice-contin intelepciunea evreilor sintetizata in maxime si proverbe(Proverbele lui Solomon, Ecleziastul).
c).poetice-contin poezia ebraica-Psalmii regelui David, Plangerile profetului Ieremia
d)profetice-opera profetilor evrei scriitori care descriu evenimente din viitor(Isaia, Ieremia, Iezechiel Daniel,Osea, Amos,Mieia,Ioil,Avdie, Ionaa, Naum , Avacum, Sofonie Agheu, Zaharia si Maleahi)
2NoulTestament 27 de carti canonice impartite dupa cuprins in
a)Istorice-prezinta intruparea Domnului, viata, faptele si invataturile Sale, moarteam invierea si ainltarea la cer(cele 4 Evanghelii a lui Matei, Marcu, Luca si Ioan, evanghelie in lb greaca insemnannd veste buna, deci se rfera la vestea buna a intruparii Fiului lui Dumnezeu)
Faptele Apostolilor-carte istorica ce prezinta nasterea Biserici crestine la Rusalii, prin pogorarea sfantului Duh peste Apostoli si botezul primilor 3000 de crestini si apoi raspandirea crestinismului prin predica sfintilor apostoli intre care un rol central l-a avu Pavel care in decursul a 3 calatorii misionare intre 45-58d Hr a cretinat Europa si Asia.
b). cartile didactice -numite epistole sau scrisori si sunt adresate de 5 Apostoli a Domnului comunitatilorcrestine intemeiate de ei,sau unor colaboratori apropiati (Romani, Corinteni, Efeseni, Tesaloniceni, Filipeni, Galateni, Filimon, Timotei si Tit, 2 lui Petru 3 lui Ioan si cate una lui Iuda si iacob

c)cartea profetica-Apocalaipsa Sfantului Ioan cartea ce mai criptic si mai misterioasa a Bibliei ce descrie evenimentele legat de sfarsitul lumii.
Inspiratia Bibliei
Biblia nu este o carte ca oricare alta fiind o caarte inspirata de Dumnezeu . prin inspiratie se intelege luminarea mintii autorior umani ptr a incelege ceea ce li s-a descoperit, ajutandu-i sa scrie si ferindu-i de greseli in timpul scrisului . Nu este o inspiratie literala ci una de idei pe care apaoi fiecare autor sfant le prelucrau in functie de propria lor personalitate.
Interpretarea Bibliei
Fiind cartea sacra a religiei crestine orice crestin-indiferent ce confesiune are datoria sa o citesca dar nu oricine o poate si interpreta ptr ca sunt carti sau pasaje ale Bibliei care necesita o exegeza sau o interpretare ce apartineacelor oameni care au deprins cheia descifrarii Bibliei-exegetii.

2.Sfanta Traditie este izvorul oral al revelatiei Suranaturale.
Cuprinde totalitatea evenimentelor si invataturilor Mantuitorului Iisus Hristos si ale Sfintilor Apostoli care nu s-au consemnat in scris. Este mult mai ampla decat Biblia pentru ca Mantuitorul nu a lasat nimic scris ci totul verbal mai apoi unele invataturi ale sale si fragmente din viata sa fiind consemnate in scris de Evanghelisti. Trebuie mentionat faptul ca Noul Testament a aparut dupa un deceniu de predica orala, deci s-a desprins din traditie prin sinteza unor fapte si invataturi esentiale consemnate in scris.
Ulterior si traditia a fost consemnata in anumite documente prin interventia Bisericii ca institutie
-hotararile celor 7 Sinoade ecumedice-dogme-invataturi de credinta si canoane-legi bisericesti.
-viata Bisericii oglindita in datinile, obiceiurile si practicile sale.
-cultul divin -totalitatea slujbelor consemnat in cartile de cult.
-scrierile Sfintilor Parinti si teologi ai Bisericii.
-marturisirile de credinta ale Bisericii mai vechi si mai noi.
-monumentele de arta si arhitectura bisericeasca.
Exista un aspect neschimbat al traditiei-fondul traditiei apostolice si unul dinamic-tranformat continuu de Biserica in functiile de necesitatile epocilor istorice.
Cu toate acestea pentru a deosebi o traditie adevarata de una falsa s-au stabilit trei criterii(apartinand teologului apusean Vincentiu de Lerin)
a) traditia autentica sa fie crezuta totdeauna
b)pretutindeni
c) de catre toti crestinii.
Valoarea Sfintei traditii este egala cu a Bibliei ptr noi ortodocsii chiar daca preotestantii au inlaturat-o din viata bisericii lor socotindu-o o creatie a omului, fara valoare revelata.
DUmnezeu se mai descopera omului in afara de cele doau izvoare revelate mai sus si prin alte doua moduri
1. minuni-care sunt fenomene ce depasesc puterea de intelegere a amintii si legile naturii se arata omului puterea alaui Dumneeu si iubirea sa fata de noi(de exemplu minunile savarsite de Mantuitorul cum ar fi invierile din morti sau vindecarile miraculoase ale unor oameni ce sufereau de boli incurabila sau de deficiente iremediabile(-orbi, paralitici.)
2 Profetiile sunt descoperirile facute de Dumnezeu prun anumiti oameni ce capata acest dar numiti profeti.Sunt descoperite evenimente din viitor .
Concluzii DUmnezeu se descopera deci omului pe cale naturala, supranaturala, pe calea minunilor si a profetiilor dar si in imprejurarile concrete ale vietii-in necazuri sau bucurii prin care dumnezeu ne incearca credinta sau ne revarsa iubirea Sa.Mesaje : 46
Data de inscriere : 09/09/2011

Vezi profilul utilizatorului http://dunariinoica.wikiforum.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum