Lectia 2 Cinstirea Sfintelor Moaste.

In jos

Lectia 2 Cinstirea Sfintelor Moaste.

Mesaj  Draghici-Claudiu la data de Sam Oct 01, 2011 8:32 am

Omul a fost creat de Dumnezeu ca fiinta dihotomica-trup si suflet , dupa chipul Sau(notiunea de chip referindu-se la suflet si facultatile sale-ratiune, sentiment i vointa).
El-omul putea atinge asemanrea cu Creatorul si nemurirea daca ar fi progresat pe calea bineloui si nu ar fi cazul in pacat. Altfel spus ar fi putut deveni nemuritor. Pacatul originar a dus insa la intunecarea chilui lui Dumnezeu din om si la alterarea armoniei dintre om si natura, omul pierzand harul divin-acea energie divina necreata ce ii sprijunea toate actiunile.
Mantuirea adusa de Iisus Hristos lumii consta tocmai in restabilirea chipului curat al omului de la origini si redobandirea harului divin, pe care fiecare dintre noi in primim la botez , odata cu Taina Mirungerii.
Depinde de fiecare dintre noi cum colaboram in timpul vietii cu harul pentru a face ca acesta sa patrunda cat mai adaanc fiinta noatra, spiritualizand-o si transmitand astfel omului calitatea de fiu al lui Dumnezeu dupa har.
Putini oamni, extrem de putini au putut, in timpul vietii sa faca din har un tot cu fiinta lor ducand o viata pioasa si lipsita de pacate. Acestia sunt sfintii -oamni care si-au dedicat viata adorarii lui Dumnezeu si castigarii propriei mantuiri. Dupa moartea trupului harul prezent in el face ca acesta sa nu se supuna legii fizice a descompunerii, caracteristica tuturor fiintelor ramannd intacte. Acestea sunt Sfintele moste-trupur ale sfintilor, ramaase neputezite datorita harului divin prezent in ele si a legaturii si dupa moarte intre sufletul si trupul lor.
Moastele sfintilor ssunt exemplul cel mai clar al sfinteniei si de aceea noi le veneram nu el adoram ca trupuri ale sfintilor, iar in ultima instanta cinstirea lor trece la Adorarea lui Dumnezeu, Cel ce da harul Sau sfintilor/
Sfintele MOaste au fsot cinstite inca din primele secole mormintele martirilor fiind locuri de pelerinaj si adunare a primilor crestini. Ne-a ramas de atunci o dovada a cinstirii moastelor martirilor-Epistola Bisericii din Smirna(Asia Mica) in care se vorbeste de respectul deosebit al primilor crestini fata de trupul unui martir-Episcopul Policarp al carui trup a fost luat cu grija de crestini si ingropat instituindu-se si o sarbaotare anuala a pomenirii sale in ziua mortii martirice.
Modalitati de cinstire
1.Zidirea altarelor Bisericilor avand la baza piciorului mesei fragmente de moaste ale sfintilo-pastrandus-e astfel legatur bisericii luptatoare-de pe pamant cu cea triunfatoare-din cer.
2.Inchinarea si atingerea. CInstirea mostelor nu e idolatrie ptr ca nu ne inchinam trupului sfantului ca unui obiect ci cinstirea lor trece la sfantul caruia au apartinut si in ultima instanta la Dumnezeu cel ce le da har sfintilor Sai.
3.Pelerinaje la locurile unde se afla sfinte moaste.
4.Procesiuni religioase cu moaste, ptr anumite trebuinte ale omului(ploaie in vreme de seceta, incetrea unor molima sau a unor razboaie etc.)
5. Instituirea unor sarbatori in amintirea aflarii moastelor sfintilor .

Sfinti cu moaste in Romania
Sfantul Dumitru cel nou-Catedrala patriarhala -Bucuresti
Sfanta Paraschiva-catedrala mitropolitana-Iasi
Sfanta Filofteia-mana ei se afla in catedrala episcopala de la Curtea de Arges
Sfantul Ierarh Calinic-la Manastirea Cernica, langa Bucuresti
Sfantul Nicodim-Manastirea Tismana
Sfantul Ghelasie -Manstirea Rameti-Alba
Sfantul Ioan cel Nou-catedrala arhiepiscopala de la Suceava
Sfantul Iosif-Partos.
Sfintii Martiri daco-romani ZOtic, Attalus, Kamasis si Filipos-osemintele lor se afla la Manastirea Cocos-judetul Tulcea.
Sfantul Grigorie decapolitul-Manastirea Bistrita.
Concluzii Harul lui Dumnezeu ce lucreaza prin sfintii Sai nu dispare odata cu trecerea la cele vesnice ci se manifesta prin binefacerile oferite prin sfintele moaste, prin neputrezirea si buna mireasma ce o raspandesc in jur acestea, ca semn clar al sfintelniei

cos-jud Tulcea

Mantuirea a


Mesaje : 46
Data de inscriere : 09/09/2011

Vezi profilul utilizatorului http://dunariinoica.wikiforum.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum