Lectia 2 -Preacinstirea Maicii Domnului.

In jos

Lectia 2 -Preacinstirea Maicii Domnului.

Mesaj  Draghici-Claudiu la data de Sam Oct 01, 2011 7:48 am

In Biserica Ortodoxa si in cea Romano-catolica Fecioara Maria se bucura de o cinstire deosebita, mai inalta decat a ingerilor si a tuturor sfintilor numita supravenerare.
Motivul este dublu 1. este Mama dupa trup a Mantuitorului Iisus Hristos.
2.Este si ramane purerea fecioara-dogma intruparii Domnului aratand ca s- a nascut spranatural, fara a prejudicia calitatea ei de feciora curata-aceasta e o dogma a bisericii numita dogma pururea -fecioriei.
Cultul Maicii Domnului este foarte vechi in crestinism, aparand imediat dupa maortea ei in primele comunitati crestine, ir dupa libertatea data crestinilor de imparatul Constantin(Edictul de la Milan 313) s-a dezvoltat continuu. Ea este si mijlocitoare intre noi oamenii, care ii adresam rugaciuni si Fiul ei dar si mama a Bisericii, care este trupul lui Hristos.
Iisus si-a iubit mama si atunci cand a fsot crucificat a dat-o in grija Apostolului Ioan, ea fiind cinstita de ingerul ce ipa adus vestea cea buna a nasterii Domnului, de Apostoli si chiar de profetii Vechiului Testament, unul dintre ei-Isaia prevestind cu 7 secole inainte nasterea Mantuitorului dintr-o fecioara(IsaiaVII,14).
Modalitati de cinstireș
1. sarabatori
a) Naterea-8 septembrie, ea fiind fiica a doi batrani cu o viata curata Ioachim si Ana.
b)Intrarea in Biserica-21 nov.-aminteste de promisiunea celor doi parinti ai Fecioarei ca daca Dumnezeu le va da un copiul la o varsta inaintata, cand nu mai sperau, il vor darui sa slujeasca lui Dumnezeu la Templul din Ierusalim, fapt care s-a si petrecut Sfanta Maria fiind dusa la Templu pana la vrsta de 15 ani.
c) Buna Vestire-25 martie-aminteste de vestea cea buna a nasterii Mantuitorului,facuta ei de arhanghelul Gabriel.
2. rugaciuni, cantari(Axion) si minislujbe(Acatistul Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului. ectenii rostitee de preot la Liturghie( pe Preasfanta . CUrata, prea binecuvantata, slavita Stapana noastra, de Dumnezeu nascatoarea si pururea Fecioara Maria cu toti sfintii sa o pomenim) create spre lauda Maicii Domnului.
3. purtarea numelui.
4.Zidirea de biserici ceau ca hram una din cele 4 sarbatori mari inchinate Feciarei Maria.
5. Pictarea ei in icoane, de cele mai multe ori in postura de mama iubitoare cu Fiul in brate-cea mai veche icoana ce o reprezinta fiind atribuita Evanghelistului Luca.
Conluzii Sfanta Fecioara Maria este ptr noi, crestinii ortodocsi Maica Domnului de aceeaa cinstirea ei numita supravenerare intrece cinstirea ingerilor si a sfintilor.Mesaje : 46
Data de inscriere : 09/09/2011

Vezi profilul utilizatorului http://dunariinoica.wikiforum.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum